Unisign Machine Tools » HBO afstudeeropdracht Mechatronica of Elektrotechniek

HBO afstudeeropdracht Mechatronica of Elektrotechniek

Bedrijfsprofiel Unisign                           
Unisign in Panningen (Noord-Limburg) is een internationaal opererende machinebouwer en probleemoplosser voor de verspanende industrie. Wij  ontwikkelen en fabriceren hightech CNC verspaningsmachines.
Bij Unisign werken mensen met een grote passie voor techniek. Onze medewerkers werken dagelijks samen aan een kwalitatief hoogstaand product. Dit gebeurt in een betrokken en collegiale werksfeer. De dagelijkse uitdaging die onze medewerkers ervaren maakt ons uniek. Een afstudeerstage bij Unisign betekent jezelf ontwikkelen binnen een afwisselende en technisch hoogstaande werkomgeving.


Afstudeeropdracht:   ‘Machines geschikt maken voor een netfrequentie van 60Hz’ 

Unisign is een wereldwijde speler op het gebied van CNC machines. Mede hierdoor krijgen we te maken met de verschillende netspanningen(380V/400V/440V/480V), netfrequenties(50Hz/60Hz) en netvormen(TN/TT/IT) over de hele wereld. Momenteel worden de machines dusdanig ontwikkeld dat deze geschikt zijn voor een netspanning van 400V. Met name bij netfrequenties van 60 Hz hebben we vaak te maken met een netspanning van 440V of 480V. Het gevolg is dat men deze spanning moet omvormen naar 400V met een transformator, dit betekent voor de eindklant extra kosten. Het uitsparen van een dergelijke transformator, leidt tot een sterkere marktpositie voor Unisign.

Daarnaast hebben we te maken met een uitzonderlijke situatie, aangezien dit resulteert in een getransformeerd net van 400V / 60Hz. Dit is vrij uitzonderlijk en levert in de componentenkeuze soms vrij unieke situaties op, met extra kosten tot gevolg.

De hoofdvraag in dit onderzoek luidt:

Is het mogelijk een machine op verschillende netspanningen en netfrequenties aan te sluiten?

Hierbij horen de volgende deelvragen:
* Hoe kan de machine functioneren op het net in de fabriek bij Unisign en op locatie bij de eindklant?
* Is het mogelijk een transformator uit te sparen?
* Welke gevolgen heeft dit voor de componenten keuze (motoren, motobeveiligingen, drive systeem enz..)
* Heeft het type net vorm hier invloed op? (TN/TT of IT net IEC-60364)
* Hebben de gemaakte keuzes invloed op de opbouwfase bij Unisign intern?
* Hebben de gemaakte keuzes financiële consequenties?

Het resultaat van deze opdracht is een uitgebreid verslag waarin de antwoorden op deze hoofd- en deelvragen goed onderbouwd worden weergegeven.


Afdelingsprofiel Engineering – Control & Automation

Innovatie, probleemoplossing en kwaliteit zijn de sleutelwoorden binnen de afdeling Engineering en in feite is deze afdeling de technische pijler van het bedrijf. De afdeling Engineering bestaat uit 2 onderafdelingen: Mechanical Engineering (werktuigbouwkunde) en Control & Automation (elektrotechniek en software).

De laatste is verantwoordelijk voor de keuze van de hardware en de ontwikkeling van de software voor de aandrijving en besturing van de CNC-machines (Computer-Numeric-Controlled machines). Deze afdeling zorgt o.a. voor het elektrotechnische ontwerp van de schakelkast, de bedieningsconsole en de machinebekabeling. De ontwikkeling van besturingsprogramma’s, zowel voor standaard machines alsook voor klantspecifieke machines, wordt in eigen beheer uitgevoerd. De software wordt ontwikkeld en geprogrammeerd aan de hand van klantspecifieke gegevens, zoals die door de afdeling Verkoop & Applicatie zijn uitgewerkt, en de tekeningen en stuklijsten van de onderafdeling Mechanical Engineering. Ook verzorgt de afdeling Besturingstechniek de machinedocumentatie t.b.v. de klant.

De programmeertalen zijn o.a. CNC DIN/ISO- en Klartext-programmering en PLC Step7 voor de besturingssoftware, C++/Qt (onder Linux) en Python voor de bedieningssoftware, EPLAN voor het ontwerpen van de elektroschema’s en MS-Office voor de machinedocumentatie.

Terug naar Vacatures voor Studenten

Informatie over functie: Gijs Hermans, Hoofd Control & Automation, 077-3073777

Algemene informatie: HRM, 077-3073777

solliciteer nu


    gerelateerde vacatures

    Titel Afdeling
    MBO stages Operations