Unisign Machine Tools » EN: Career for STUDENTS » HBO afstudeeropdracht Mechatronica 1

HBO afstudeeropdracht Mechatronica 1 

Afstudeeropdracht:   ‘Unisign Diagnose in Heidenhain TNC7

Elke machine beschikt over zijn eigen machinebesturing. Over het algemeen kennen we op Unisign machines twee besturingstypes, Siemens Sinumerik en Heidenhain. Deze machinebesturingen blijven zich voortdurend ontwikkelen. Heidenhain heeft onlangs een nieuw besturingstype op de markt gebracht, de TNC7. Heidenhain biedt machinebouwers de mogelijkheid om eigen visualisaties te programmeren, denk hierbij aan machine toestand, gereedschapwissel status en posities en toestanden van (druk) sensoren.

Binnen deze afstudeeropdracht ga je de mogelijkheden onderzoeken voor het maken en programmeren van Unisign visualisaties en diagnose vensters geïntegreerd in de Heidenhain TNC7 besturing. Deze vensters dienen ter verbetering van het bediengemak en diagnostiek tijdens onderhoud en service aan de machine.

Onderzoek:

Wat zijn de mogelijkheden van Unisign voor het creëren van visualisaties binnen Heidenhain TNC7? 

– Welke programmeertaal past het beste hierbij, C++, C#, QML (QT), Python…..?

– Heeft het toepassen hiervan functionele gevolgen voor de machinebediening?

– Biedt het toepassen van hiervan meer mogelijkheden en functionaliteit?

– Welke middelen zijn er noodzakelijk voor het realiseren hiervan?

Doelstelling:

Het resultaat van deze afstudeeropdracht is een adviesrapport voor het maken en toepassen van Unisign visualisaties en diagnose vensters binnen de Heidenhain TNC7 besturing. Het rapport bestaat uit onderbouwde hardware keuzes, kostenconsequenties per machine en advies voor programmering en benodigde middelen, inclusief begroting. Tevens is het maken van een eerste opzet binnen een Heidenhain programmeerstation een onderdeel van deze opdracht.

Bedrijfsprofiel Unisign                           
Unisign in Panningen (Noord-Limburg) is een internationaal opererende machinebouwer en probleemoplosser voor de verspanende industrie. Wij  ontwikkelen en fabriceren hightech CNC verspaningsmachines.
Bij Unisign werken mensen met een grote passie voor techniek. Onze medewerkers werken dagelijks samen aan een kwalitatief hoogstaand product. Dit gebeurt in een betrokken en collegiale werksfeer. De dagelijkse uitdaging die onze medewerkers ervaren maakt ons uniek. Een (afstudeer-)stage bij Unisign betekent jezelf ontwikkelen binnen een afwisselende en technisch hoogstaande werkomgeving.

Afdelingsprofiel Control & Automation 

Innovatie, probleemoplossing en kwaliteit zijn de sleutelwoorden binnen de afdeling Engineering en in feite is deze afdeling de technische pijler van het bedrijf. De afdeling Engineering bestaat uit 2 onderafdelingen: Mechanical Engineering (werktuigbouwkunde) en Control & Automation (elektrotechniek en software).

De laatste is verantwoordelijk voor de keuze van de hardware en de ontwikkeling van de software voor de aandrijving en besturing van de CNC-machines (Computer-Numeric-Controlled machines). Deze afdeling zorgt o.a. voor het elektrotechnische ontwerp van de schakelkast, de bedieningsconsole en de machinebekabeling. De ontwikkeling van besturingsprogramma’s, zowel voor standaard machines alsook voor klantspecifieke machines, wordt in eigen beheer uitgevoerd. De software wordt ontwikkeld en geprogrammeerd aan de hand van klantspecifieke gegevens, zoals die door de afdeling Verkoop & Applicatie zijn uitgewerkt, en de tekeningen en stuklijsten van de onderafdeling Mechanical Engineering. Ook verzorgt deze afdeling de machinedocumentatie t.b.v. de klant.

De programmeertalen zijn o.a. CNC DIN/ISO- en Klartext-programmering en PLC Step7 voor de besturingssoftware, C++/Qt (onder Linux) en Python voor de bedieningssoftware, EPLAN voor het ontwerpen van de elektroschema’s en MS-Office voor de machinedocumentatie.

Terug naar Vacatures voor Studenten

Informatie over stage: Gijs Hermans, Manager Control & Automation, 077-3068 483

Algemene informatie: HRM, 077-3068 424 of 077-3068 422 of ALGEMEEN 077-3073 777

 

solliciteer nu

  Max. file size 10 MB

  Max. file size 10 MB


  gerelateerde vacatures

  TitelAfdeling
  HBO afstudeeropdracht Mechatronica 2Control & Automation
  HBO afstudeeropdracht WerktuigbouwkundeMechanical Engineering
  MBO stagesOperations
  HBO stage of afstuderenDiversen