Unisign Machine Tools » EN: Career for STUDENTS » HBO afstudeeropdracht Werktuigbouwkunde

HBO afstudeeropdracht Werktuigbouwkunde

Afstudeeropdracht:  Optimale methode om bewerkte producten spanen- en vloeistofvrij te maken. 

Tijdens het verspaningsproces ontstaan er spanen en wordt er gebruik gemaakt van koelvloeistoffen voor de koeling en smering van de snijgereedschappen. Zowel de spanen als de vloeistoffen kunnen ongewenste vervuiling van de producten en de machine opleveren. In sommige gevallen is het noodzakelijk om deze vervuiling te verwijderen voordat dit verderop in het productieproces tot problemen leidt. Een voorbeeld hiervan is een productdroger die Unisign eerder al toegepast heeft op bewerkingscentra voor vrachtwagenvoorassen. Hierbij wordt de koelvloeistof van het product weggeblazen m.b.v. perslucht en luchtmessen.

Perslucht is echter een duur medium. Om te voorkomen dat onze klanten met hoge gebruikskosten worden geconfronteerd maar tegelijkertijd te garanderen dat de functie gewaarborgd is, is onderzoek nodig. De afstudeeropdracht luidt dan ook: Onderzoek wat de optimale methode is om spanen en vloeistoffen te verwijderen van product en machine. 

De methode zal aan een aantal voorwaarden moeten voldoen:

 • Het energieverbruik moet zo laag mogelijk zijn.
 • Voldoende krachtig om spanenophopingen te verwijderen.
 • De benodigde inbouwruimte moet in de betreffende machineconcepten in te passen zijn.

De volgende vraagstukken en werkzaamheden zijn deel van de opdracht:

 • Is er een alternatief voor perslucht mogelijk bij de toepassing van de luchtmessen?
 • Maak een kostenanalyse voor het gebruik van de huidige productdroger.
 • Onderzoek welke oplossingen andere machinebouwers toepassen.
 • De gekozen methode moet getoetst worden in een proefopstelling.

Het resultaat van deze afstudeeropdracht is een aanbeveling voor een reinigingsmethode die duidelijk beschreven is en eenvoudig in de praktijk toepasbaar is. In een proof of concept moet aangetoond worden dat de gekozen methode voldoet aan de eisen. Dit moet op de Unisign bewerkingsmachines toepasbaar zijn zonder dat de constructie van deze machines ingrijpend aangepast moeten worden. De onderzoeksresultaten en gemaakte keuzes moeten worden beschreven in een duidelijk rapport.


Bedrijfsprofiel Unisign                           
Unisign in Panningen (Noord-Limburg) is een internationaal opererende machinebouwer en probleemoplosser voor de verspanende industrie. Wij  ontwikkelen en fabriceren hightech CNC verspaningsmachines.
Bij Unisign werken mensen met een grote passie voor techniek. Onze medewerkers werken dagelijks samen aan een kwalitatief hoogstaand product. Dit gebeurt in een betrokken en collegiale werksfeer. De dagelijkse uitdaging die onze medewerkers ervaren maakt ons uniek. Een afstudeerstage bij Unisign betekent jezelf ontwikkelen binnen een afwisselende en technisch hoogstaande werkomgeving.

Afdelingsprofiel Engineering
Innovatie, probleemoplossing en kwaliteit zijn de sleutelwoorden binnen de afdeling Engineering en in feite is deze afdeling de technische pijler van het bedrijf.  De afdeling Engineering bestaat uit 2 onderafdelingen: “Mechanical Engineering” (werktuigbouwkunde) en “Control & Automation” (electrotechniek en software).

Binnen de afdeling Mechanical Engineering zijn circa 13 enthousiaste HBO- en WO-werktuigbouwkundigen werkzaam in diverse functies; de ’Functionele ontwerpers’ leveren de eerste ideeën en opzet voor nieuwe functionele groepen binnen machines of zelfs compleet nieuwe machinetypes. ‘Machineconstructeurs’ gaan met deze concepten aan de slag en berekenen en ontwerpen de diverse constructies en onderdelen van de machines. ‘Tekenaar/constructeurs’ werken de ontwerpen verder uit in detail. ‘Project engineers’ begeleiden het gehele klantproject; van budgetbepaling, het genereren van stuklijsten en het construeren van varianten van machine-opties tot de begeleiding van het gehele proces van onderdelenaanmaak, montage en de uiteindelijke inbedrijfstelling.  Op de afdeling  wordt gewerkt met 2D en 3D CAD-pakketten (respectievelijk AutoCAD en Inventor).

Terug naar Vacatures voor Studenten

Informatie over afstudeeropdracht: Ruud Koch, projectleider, 077-3068488

Algemene informatie: HRM, 077-3068422 of 077-3068424

solliciteer nu

  Max. file size 10 MB

  Max. file size 10 MB


  gerelateerde vacatures

  TitelAfdeling
  HBO afstudeeropdracht Technische Bedrijfskunde of WerktuigbouwkundeOnderdelenfabricage
  HBO afstudeeropdracht MechatronicaControl & Automation
  MBO stagesOperations
  HBO stage of afstuderenDiversen