Dennis Clephas

“Bij Unisign weten we wat meten is.”

Mijn Unisign verhaal: Dennis Clephas is Kwaliteitscontroleur Geometrie. Hij meet of onze machines zo nauwkeurig zijn als we willen dat ze zijn. En dat al 25 jaar.

Na zijn studie HTS Autotechniek werkte Dennis korte tijd bij DAF Trucks in Eindhoven. Via een kennis kwam hij in 1997 bij Unisign binnen als trainee. “Elke nieuwe collega werd in die tijd eerst achter een CNC-machine gezet”, begint Dennis. “Dat was de filosofie van toenmalig directeur Bart van Ruth. Je moet eerst weten wat frezen is, of je nu een techneut of verkoper bent. Ik had eerlijk gezegd nog nooit een CNC-machine van dichtbij gezien. Als trainee maakte ik een rondje langs een aantal afdelingen. Werkvoorbereiding, Service, ik kon overal een beetje proeven. Uiteindelijk kwam ik op de Meetkamer terecht. Na mijn traineeship kreeg ik een baan. Unisign groeide behoorlijk snel in die tijd, ze hadden mensen nodig. Ik kon beginnen als Medewerker Meetkamer.”

Post-it

Op de Meetkamer leerde Dennis de fijne kneepjes van het meetvak on the job. Dennis: “Onderdelen van machines nameten en checken of alles klopt met wat op de machinetekeningen staat. Dat was in het begin voornamelijk mijn werk. De Meetkamer was eigenlijk de kwaliteitsdienst van Unisign. Nu heet mijn functie Kwaliteitscontroleur Geometrie Intern & Extern en val ik onder de afdeling Inbedrijfstelling. Wat vroeger handmatig gebeurde, gebeurt nu met geavanceerde digitale meetapparatuur. En waar je vroeger nog wel eens iets op een post-it schreef, worden de meetrapporten nu allemaal met computers vastgelegd. Zo ging dat, het waren andere tijden”

Als geometriespecialist meet Dennis de nauwkeurigheid van machineonderdelen én complete machines. Dennis: “Haaksheden, rechtheden, de hoeken van draaibare delen, ik check alles. Die geometriemetingen doen we bij de afname van nieuwe machines, maar ook als een machine na een defect is gerepareerd. Of als een klant erom vraagt voor het einde van de garantieperiode.”

Saai werk?

Monteurs willen graag dingen maken. De CNC-machines waaraan Dennis werkt zijn al af. Dennis: “Monteurs vinden mijn werk daarom vaak saai. Ik vind het juist leuk werk. Als ik een afwijking in een machine constateer tijdens het meten, mag ik ook zelf de oplossing aandragen bij een klant. Dat maakt het interessant. Ik geef aan hoe een klant een afwijking kan oplossen. In die zin lever ik een directe bijdrage aan de kwaliteit en nauwkeurigheid van de CNC-machines die wij leveren.”

Intern en extern

“Ik had al vrij snel in de gaten dat een heel groot bedrijf niks voor mij was”, vertelt Dennis over zijn korte periode bij DAF Trucks. “Unisign is natuurlijk ook gegroeid, maar het voelt niet als een groot bedrijf. Wat me hier aanspreekt? Het product dat we maken is sowieso uniek. Ik zou ook niet weten bij welk ander bedrijf ik dit specifieke werk zou kunnen doen. Er hangt hier een goede sfeer. En de afwisseling tussen intern en extern werken vind ik erg prettig. 50% van mijn tijd ben ik in Panningen, 50% van mijn tijd bij klanten. En die zitten over de hele wereld. Voornamelijk in Europa, maar ik kom van tijd tot tijd toch ook in andere landen zoals China en Amerika.”

Het jaar 1997
Dennis begon in 1997 bij Unisign. Voor het eerst in 11 jaar werd er weer een Elfstedentocht gereden. De Spice Girls braken wereldwijd door. In september 1997 konden we voor het eerst Google gebruiken en maakten we kennis met Harry Potter in het boek De Steen der Wijzen. Diana, prinses van Wales overleed tijdens een noodlottig auto-ongeluk in een tunnel in Parijs. En bokskampioen Mike Tyson zette tijdens een bokswedstrijd zijn tanden in het oor van tegenstander Evander Holyfield.

Gesloten stad

De situatie in de wereld is ondertussen veranderd, maar één project in Rusland is Dennis altijd bijgebleven. Dennis: “Een jaar of zes geleden hadden we een klant in Rusland die een portaalmachine bij ons kocht. Ik kwam daar met een collega voor de afname en het was net of we in de jaren ’50 terechtkwamen. Het was in een voormalige ‘gesloten stad’ waar in de Sovjet-tijd hekken omheen stonden. Er golden destijds strenge reis- en verblijfsrestricties voor de mensen die er woonden. De hekken waren weg, maar de sfeer hing er nog wel een beetje. Het was een aparte ervaring. Typisch een plek waar ik anders nooit zou zijn gekomen.”

Modulair bouwen

In 2022 werkte Dennis Clephas 25 jaar bij Unisign. Of hij in die 25 jaar grote veranderingen heeft meegemaakt? Dennis: “De CNC-machines die we maken zijn groter en complexer geworden. En in vroegere jaren bouwde één persoon bijna een complete machine. Nu maken we subonderdelen die wij vervolgens tot één geheel samenbouwen. Dat modulaire bouwen is misschien wel een van de grootste veranderingen geweest die ik heb meegemaakt. Vroeger waren het voornamelijk 3-assige machines, nu hebben we ook 5-assige machines. Dat zorgt voor nieuwe uitdagingen op het gebied van meten, maar dat houdt mijn werk interessant. De besturingen zijn natuurlijk ook moderner geworden. Het leuke van mijn functie is, dat je ook nog kennis moet hebben van oudere besturingen. Her en der draaien namelijk nog genoeg oude Unisign-machines.”

Auto’s en machines

Dennis Clephas studeerde niet geheel toevallig HTS Autotechniek. De passie voor auto’s kreeg hij van zijn vader mee. En net zoals zijn vader sleutelt hij in zijn vrije tijd graag aan oldtimers of bezoekt hij autoraces. Dennis vindt ook dat je met een HTS-opleiding zoals Autotechniek goed bij Unisign uit de voeten kunt. Dennis: “Als ik naar mijn eigen werk kijk, dan lopen er toch veel parallellen tussen auto’s en CNC-machines. Op de HTS leerde ik bijvoorbeeld hoe je de doorbuiging van een chassis van een vrachtwagen moest berekenen. Dat is niet veel anders dan het berekenen van de doorbuiging van een machineframe. Op school moest ik bepalen op welke plek op een kiepwagen het meeste gewicht zou komen. Hier bij Unisign bepaal ik dat ook, alleen dan voor een CNC-machine.”

Vak apart

Het feit dat zijn functie überhaupt bestaat, zegt heel veel over de hoge kwaliteit die Unisign nastreeft, vindt Dennis: “Heel veel andere bedrijven kennen deze functie niet. Geometriemetingen worden dan eens in de zoveel tijd uitgevoerd door servicemonteurs. Of er worden externe partijen ingehuurd. Meten is een specialisme, echt een vak apart. Bij Unisign weten we wat meten is en hoe het moet. Ons grote voordeel daarbij is dat we alles zelf bouwen en de machines door en door kennen. Met deze expertise besparen we voor onze klant uiteindelijk kosten.”

25 mei 2023