Geert van Ewijk

“Je bent hier voortdurend bezig met vernieuwing en verbetering.”

Mijn Unisign verhaal: Geert van Ewijk (65) die als Besturingstechnicus eind jaren ’80 de switch van speciaalmachines naar CNC-machines meemaakte.

Geert had een MTS Elektro diploma op zak en kon direct vanuit de schoolbanken bij Unisign aan de slag. “Ik hoefde niet het leger in. Unisign stond aan de schoolpoort te vragen wie een baan zocht. Daar had ik wel oren naar. De opvatting van de toenmalige directeur Bart van Ruth was ook: stuur me maar mensen van de MTS, want die kunnen tenminste met hun handen werken. Ik begon als Besturingstechnicus en hield me bezig met elektro en de programmering van wat we toen speciaalmachines noemden. Alles wat ik hier in het begin moest doen, was nieuw voor mij. PLC’s programmeren deden we op school niet, dat heb ik hier allemaal geleerd.”

Speciaalmachines

“Een harpenbuigmachine.” Dat was de eerste speciaalmachine waar Geert aan werkte. “Geen muziekinstrumenten, maar harpen die je gebruikt in hijskranen. Een harp is dat gebogen stuk ijzer met twee ogen waar een bout doorheen gaat. Die machine bouwden we voor de firma Van Beest in Sliedrecht. Er zat een kleine PLC aan gekoppeld voor de besturing, die mocht ik programmeren. Een van de grootste projecten waaraan ik in mijn beginjaren heb meegewerkt was de automatisering van een radiatorenfabriek van Veha in het Belgische Geel. Daar hebben we een complete productielijn voor gebouwd met stapelaars en ontstapelaars. Die lijn hebben we destijds hier in Panningen helemaal opgebouwd en getest. Het viel allemaal onder speciaalmachines. En zo kan ik nog de nodige projecten opnoemen. Wat me nog spontaan te binnen schiet is de productielijn die we voor Organon ontwikkelden. Daarop werden kunstnierfilters geassembleerd. Heel wat anders dan de verspanende machines die we nu bouwen.”

CNC-machines

In 1981, een jaar voordat Geert startte, had Unisign de eerste CNC-machine gebouwd en met succes gepresenteerd op de Technishow in Utrecht. Geert werkte de eerste jaren echter uitsluitend aan speciaalmachines. Tegen het einde van de jaren ’80 besloot de directie om de focus te verleggen op het bouwen van CNC-machines. De allereerste CNC-machine waar Geert aan werkte was een sleutelboormachine voor het bekende merk Lips. Geert: “Op die machine werd dat bekende type sleutel met die gaatjes gemaakt. Een jaar of 5 geleden ben ik nog eens bij Lips geweest en die eerste machine liep nog altijd. Je wilt niet weten hoelang de meeste Unisign-machines blijven lopen. Wij maken gewoon fantastische producten.”

Concurrentievoordeel

Geert: “De knowhow die we door het bouwen van speciaalmachines hadden opgedaan, kwam ons heel goed van pas bij het bouwen van CNC-machines. Neem onze kennis van hydrauliek en opspanmiddelen, die bezorgde ons al gelijk een voorsprong op de concurrentie. Wij waren ook gewend om klantspecifiek te bouwen. De meeste concurrenten bouwden in die tijd standaardmachines die je kon uitkiezen uit een catalogus.”

Na de koerswijziging van Unisign, groeide op een goed moment ook de behoefte aan meer ondersteuning, zowel bij klanten als bij de eigen monteurs. Geert: ”De besturingen van onze CNC-machines werden steeds geavanceerder, terwijl onze monteurs in die tijd nog vooral mechanisch waren ingesteld. In 1992 ben ik overgestapt van de afdeling Besturingstechniek naar de afdeling Service, om klanten en collega’s te ondersteunen met mijn kennis van besturingen.”

Het jaar 1982
Geert begon zijn loopbaan bij Unisign op 16 juni 1982. Het was het jaar waarin Helmut Kohl bondskanselier werd van Duitsland en Ruud Lubbers minister-president van Nederland. De Falklandeilanden waren in 1982 het decor voor een oorlog tussen het Verenigd Koninkrijk en Argentinië. Rubik’s kubus werd een enorme rage onder de jeugd. En de computer werd door het Amerikaanse tijdschrift Time uitgeroepen tot ‘Machine van het Jaar’.

Remote control

In de beginjaren als Service-medewerker ging Geert zelf nog regelmatig langs bij klanten. Geert: “Maar dat is door de komst van remote control minder geworden. Nu kun je bijvoorbeeld bij een storing van op afstand verbinding maken en kijken wat er aan de hand is. Vroeger was je voor het stellen van een diagnose veel meer afhankelijk van de informatie die een klant je via de telefoon gaf. Tegenwoordig kun je vragen of de klant even een filmpje maakt met zijn smartphone en dat doorstuurt, zodat je je eigen conclusies kunt trekken. De manier van service verlenen is in de loop der jaren op veel punten verbeterd. En de besturingen zelf trouwens ook.”

Lebkuchen

Geert: “Als ik ’s morgens naar mijn werk ga weet ik niet wat me die dag te wachten staat. Dat zit natuurlijk ook in de aard van servicewerk. Het eerste telefoontje kan je dag totaal veranderen.” Hij lacht: “Machines aan de gang houden en monteurs de weg op sturen, dat is mijn taak. Als je dan aan het einde van de dag weer de nodige problemen hebt opgelost, geeft dat veel voldoening. We krijgen ook regelmatig bedankjes van klanten. Dan sturen ze bijvoorbeeld Lebkuchen op, of andere lekkernijen. Het is fijn als klanten tevreden zijn.”

40 jaar bij Unisign

In 2022 werkte Geert van Ewijk 40 jaar bij Unisign. De laatste 9 jaar was hij naast Service-medewerker ook actief als lid en voorzitter van de OR. Wat heeft hem al die tijd bij Unisign gehouden? Geert: “Mijn vader had een loodgietersbedrijf. Hij had het fijn gevonden als ik in de zaak was gestapt. Ik heb dat overwogen, maar ik ben toch gegaan voor Unisign. Waarom? Omdat je hier voortdurend met iets nieuws bezig bent, samen met collega’s. De innovaties volgen elkaar in dit bedrijf snel op. Dat maakt dit werk heel erg leuk.”

Dat is ook meteen de boodschap die Geert heeft voor vers afgestudeerde techneuten die een baan zoeken: “Je solliciteert bij Unisign als je wilt blijven vernieuwen. Je krijgt hier met de nieuwste technieken te maken en wordt continu uitgedaagd. En dat allemaal in Panningen.”

20 april 2023