Gijs Hermans

“We zijn geen braniemakers. We maken CNC-machines met heel veel passie.”

Mijn Unisign verhaal: Gijs Hermans (37) manager van onze afdeling Control & Automation. Na zijn Hbo-opleiding Mechatronica stapte hij 11,5 jaar geleden bij Unisign binnen.

“Ik was tijdens mijn opleiding een keer op excursie geweest bij Unisign”, begint Gijs. “Ik kende het bedrijf dus al een beetje. Toen ik een vacature voor Opstarttechnicus voorbij zag komen, was ik meteen verkocht. Dat was een mooie uitdaging die perfect aansloot op mijn opleiding. Mijn sollicitatiegesprek verliep goed, ik kon direct aan de slag.”

Gijs Hermans - manager Control & Automation Unisign

Starten als Opstarttechnicus

Gijs: “Als Opstarttechnicus werkte ik op de afdeling Elektromontage. In die functie ben je bezig met het afstellen van onde rmeer de gereedschapswissels en assen van de CNC-machines. Je start letterlijk de machine voor de eerste keer op. Toen ik in 2014 voor het eerst vader werd, kon ik doorgroeien naar de functie van Besturingstechnicus. Die ambitie had ik uitgesproken en daar werd door Unisign gehoor aan gegeven. Erg leuk dat je die kans dan ook echt krijgt.”

Blijven ontwikkelen

Op dit moment is Gijs manager van de afdeling Control & Automation. Die afdeling bestaat naast Gijs uit 6 engineers: 4 software engineers en 2 elektrotechnische engineers. Samen zijn ze verantwoordelijk voor de hardware en de besturingssoftware die in alle Unisign-machines zit. Gijs: “We maken gebruik van de besturingssoftware van Siemens en Heidenhain. We pakken hun basis en bouwen daar ons eigen Unisign-jasje omheen. Je begrijpt dat het contact met deze toeleveranciers heel erg nauw is. We moeten de ontwikkelingen aan hun kant op de voet volgen. Zo zijn we nu bezig met het implementeren van een nieuwe generatie besturingen van Siemens. Dat is de eerste keer in mijn carrière dat dat gebeurt. Daarin moet je meegaan om aan de huidige normen en richtlijnen te voldoen. Klanten mogen dat ook van ons verwachten.”  

Unisign biedt uitdaging

Gijs werkt nu bijna 12 jaar voor Unisign. In die jaren heeft hij telkens weer nieuwe mogelijkheden gekregen. Gijs: “Ik ben wel iemand die genoeg uitdaging wil hebben in zijn werk. Doordat ik de kans kreeg om door te groeien, was die uitdaging er ook altijd. Ik ga niet naar mijn werk om 8 uur hetzelfde achter elkaar te doen. Het moet geen trucje of routine worden. Dat is bij Unisign ook nooit het geval. Mijn dagindeling is redelijk onvoorspelbaar in de positieve zin van het woord.”

Naast de persoonlijke ontwikkeling die Gijs binnen Unisign heeft doorgemaakt, is ook het bedrijf zelf natuurlijk veranderd. Gijs: “Toen ik hier pas werkte, was het allemaal iets compacter georganiseerd. In 2013 is een nieuwe productiehal gebouwd en zijn afdelingen anders ingericht. In het begin lag de focus ook meer op het bouwen van standaardmachines. Nu zijn we veel meer bezig met het aanboren van specifieke nichemarkten met unieke dedicated CNC-machines. Daar is veel vraag naar.”

Techniek en cultuur

Gijs: “Het product dat wij maken spreekt me enorm aan. Dat maakt werken bij Unisign ook zo interessant. Je levert een bijdrage aan zo’n grote machine die uiteindelijk bij een klant komt te staan. Ook de bedrijfscultuur van Unisign ligt mij erg goed. Het is hier informeel en laagdrempelig en je hebt met iedereen contact. Ieder heeft zijn eigen specialisme en taken, maar toch zijn de lijntjes tussen de verschillende afdelingen en specialisten kort. We zoeken elkaar op om kennis te delen en elkaar te versterken.” 

Typisch Unisign

Wat is typisch Unisign? Gijs lacht. “Dat is moeilijk uit te leggen. Maar hier werken toch allemaal wel mensen die uit hetzelfde hout zijn gesneden. Nuchtere, hardwerkende mensen die geen branie maken en vooral heel veel passie hebben voor techniek. We vinden het volgens mij ook allemaal fijn als de lat hoog ligt. Dat doen we voor onszelf, want dát maakt de kwaliteit van Unisign. We gaan complexe uitdagingen niet uit de weg. Daar duiken we het liefst met een paar man op om tot het beste resultaat voor onze klanten te komen.”      

“Weet je wat ook typisch Unisign is? Bij tegenslag het toch samen voor elkaar krijgen. Linksom of rechtsom. Uiteindelijk gaat een machine de deur uit op weg naar een klant. Dat was de laatste jaren lastig met alle crisissen en de impact daarvan op ons werk. Maar we laten ons niet zo snel uit het veld slaan.”  

Het jaar 2011
Gijs startte op 15 augustus 2011 bij Unisign. Een jaar waarin er wereldwijd heel veel gebeurde. Opstanden in de Arabische wereld, een tsunami in Japan, aanslagen in Noorwegen. 2011 was ook het jaar waarin de maximumsnelheid werd verhoogd naar 130 en Wilders in een debat “Doe eens ff normaal man” riep tegen premier Rutte. Bekende personen die in 2011 overleden waren onder meer Steve Jobs en Amy Winehouse. 

Gijs Hermans, Unisign Machine Tools

Sommige projecten vergeet je nooit

Gijs moet er even over nadenken: “Voor een klant bouwden we een nieuwe machine, waarop ook de besturingsprogramma’s van de oude machine moesten draaien. Tijdens het testen kwamen we erachter dat sommige programma’s niet goed functioneerden. Na lang zoeken vonden we de oorzaak. In de nieuwe machine draaide één van de assen andersom ten opzichte van de oude machine. Dat was mechanisch zo bepaald. Maar Unisign zou Unisign niet zijn om het toch voor elkaar te krijgen. Dat kostte behoorlijk wat bloed, zweet en tranen, maar het is ons uiteindelijk gelukt.”

Toekomstige collega’s

Wat Gijs tegen de jongens en meiden wil zeggen die binnenkort hun technische opleiding afronden. Waarom specifiek kiezen voor Unisign als de banen overal voor het oprapen liggen? Gijs: “Bij Unisign vind je alle technische disciplines onder één dak. Je maakt het hele proces van engineering tot installatie van dichtbij mee en kunt er op allerlei manieren jouw bijdrage aan leveren. Of je nu met je handen wilt werken of een rol wilt hebben bij het ontwikkelen van elektrotechniek en besturingstechniek. Het kan hier allemaal. Samen creëren we uiteindelijk die CNC-machine. Als engineer zit je hier ook heel dicht op de werkvloer. Sleutel gewoon een keer mee aan hetgeen jij hebt getekend. Of ga in gesprek met de monteurs en luister naar hun verbetersuggesties voor de besturingskast die jij hebt bedacht. Dat is toch ook wel de charme van Unisign. Als je het zelf wil, kan hier heel erg veel.”     

Het succes achter 50 jaar Unisign?

“Ik denk toch de kwaliteit die wij leveren en als gevolg daarvan de hoge klanttevredenheid”, besluit Gijs. “We leveren geen machines uit een catalogus maar een uniek maatwerkproduct dat helemaal past bij een klant. Met onze machines helpen we onze klanten om hun productiviteit te verbeteren. Dat is uniek.

14 maart 2023