Jordy Weijers

“Lassen is een ambacht en daar is bij Unisign waardering voor.”

Mijn Unisign verhaal: Jordy Weijers (25) uit Panningen werd tijdens zijn stage als lasser al aardig op de proef gesteld. Hij doorstond de ‘test’, kreeg een contract aangeboden en werkt nu alweer 5 jaar bij ons.

De basis van elke CNC-machine die wij produceren, wordt gelegd in onze lasserij. Daar voert Jordy samen met twee collega’s al het laswerk uit voor het maken van de machineframes. Jordy: “Ik hou van uitdaging en afwisseling. Dat vind ik in dit werk. Bij elke CNC-machine hoort een ander machineframe. Geen standaardwerk dus, het is allemaal handwerk.”

Jordy Weijers, lasser bij Unisign

Hijsrek

Toen hij voor zijn technische opleiding op Mosa RT een stageplek zocht, wees een docent hem op Unisign. Notabene een bedrijf in zijn eigen dorp. Jordy: “Ik kende Unisign niet echt. Ik was er wel eens langs gereden, maar had geen idee wat ze er maakten. In de eerste week van mijn stage werd ik meteen in het diepe gegooid. Maak maar eens een hijsrek, zei een collega. Meet dat bestaande rek maar op, maak een tekening en gebruik het afvalmetaal dat buiten ligt er maar voor. Zo begon ik. Na een week had ik het hijsrek af en hadden ze gezien wat ik kon. Daarna mocht ik meelassen aan machineframes. En dat beviel me goed.”

Diktelassen

Jordy weet nog dat hij tijdens zijn stage onder de indruk was van de grootte van de machineframes: “Ik had nog nooit zulke dikke lasnaden gezien. We gebruiken hier 1.6 mm lasdraad en 300 ampère. Dus een dikkere draad en meer stroom. Dat doen ze niet op veel plekken. Maar die dikte heb je nodig omdat er veel krachten op een CNC-machine komen.”

Het maken van dikke lassen is een stuk lastiger dan dunne, legt Jordy uit: “Met dik materiaal moet je opletten dat je niet te snel gaat. Dan wordt de las te dun en kan iets afbreken als er te veel kracht op komt. Een lasnaad moet dus dik genoeg zijn, maar er ook strak uitzien vind ik. De lat wordt door Unisign hoog gelegd, maar dat doe ik voor mezelf automatisch al. Ik vind het een sport om die lasnaden zo goed mogelijk te krijgen. De langste lasnaad die ik hier aan één stuk heb gelast, was ongeveer 6 meter lang. Dat doe je in één vloeiende beweging waar je ongeveer een halfuur mee bezig bent. Een mooie en toffe uitdaging als lasser.”

Unimast

Voor de zomervakantie mocht Jordy de machineframes lassen voor de eerste twee Unimast-machines. Één ervan stond afgelopen juni op de Open Dag, en Jordy stond erbij. Jordy: “Dat was een mooi project, zo’n frame had ik nog nooit eerder gemaakt. Je kunt dan niet terugvallen op routine. Alles moet er extra goed uitzien, want je wilt wel dat er op die Open Dag iets goeds staat. Dat is gelukt.”

Het jaar 2018
Jordy kwam 2018 in dienst. Internationaal was 2018 het jaar van de toenadering tussen Noord- en Zuid-Korea. En van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. Het was ook het eerste volledige jaar van het kabinet Rutte III. Dat kabinet besloot toen o.a. om de gaskraan in Groningen per 1 oktober van dit jaar definitief dicht te draaien. In 2018 beleefden we een lange, droge zomer: de warmste in meer dan 300 jaar (!). En in Engeland stapten prins Harry en Meghan Markle in het huwelijksbootje.

Lasserij Unisign

Goed team

Over de sfeer en werkcultuur bij Unisign is Jordy positief. “Ik doe leuk werk en heb leuke collega’s. Met mijn collega-lassers Carlie en Richard vorm ik een goed team. We houden wel van een grap op zijn tijd. We doen ons werk serieus, maar er moet ook gelachen worden. In de pauze zaten we altijd in onze eigen kantine in de hal waar we werkten. Die lag eigenlijk net buiten het Unisign-terrein. Maar sinds begin oktober hebben we een nieuwe werkplek. De hele lasserij is verhuisd naar de gerenoveerde ‘blauwe’ hal, dat is ook dichter bij de andere afdelingen en collega’s.”

Sportschool en brommers

Naast zijn werk is Jordy vaak in de sportschool te vinden. Door 4 tot 5 keer in de week te sporten, blijft hij superfit. Of Jordy zijn hele leven lasser wil blijven, weet hij nu nog niet. “Het is fysiek af en toe best uitdagend. Soms moet je wel eens door machineframes kruipen om van binnenuit iets te kunnen lassen. Dat wordt natuurlijk zwaarder naarmate je ouder wordt. Respect voor mijn collega die dat op 64-jarige leeftijd nog allemaal gewoon doet.”

“De montage van onze CNC-machines zou me ook wel interessant lijken”, gaat Jordy verder. “Sowieso vind ik het leuk om dingen op te bouwen. In mijn vrije tijd sleutel ik graag aan auto’s en brommers. Ik heb twee oude Puch’s. Eentje is helemaal klaar en daar rij ik ook regelmatig mee naar mijn werk. De ander ligt nog als bouwpakket op me te wachten. Vanaf het eerste tot het laatste boutje ga ik die zelf in elkaar zetten.”

17 oktober 2023