Unisign Machine Tools » Ruud Beelen

Ruud Beelen

“Innoveren en dingen zelf willen doen zit in het DNA van Unisign.”

Mijn Unisign verhaal: Relatief nieuw binnen Unisign is Ruud Beelen. Hij begon in oktober 2021 als Senior Quality Control Engineer, omdat zijn voorganger met pensioen ging. Maar de wereld van CNC frezen en draaien kent hij al veel langer dan vandaag.

Ruud leidt de Kwaliteitsdienst van Unisign. “Samen met 2 collega’s bewaak ik de kwaliteit van alles wat uit onze onderdelenfabriek komt”, legt hij uit. “Maar ook onderdelen die we inkopen. En niet te vergeten de producten die we voor de klant maken bij de afname van een nieuwe machine. Klanten stellen vaak hoge tolerantie-eisen. De bewerkingskop van onze CNC-machines moet daarom supernauwkeurig zijn. Met moderne meetbanken maar soms ook handmatig meten we alles heel zorgvuldig na.”

Draaier/frezer

Ruud is opgeleid als conventioneel CNC draaier/frezer. Als jongste van 6 broers ging hij, overigens net als zijn broers, naar de LTS in Nijmegen. Daar koos hij voor de richting Fijnmetaal. Ruud: “Na die opleiding heb ik nog een werk-leertraject gedaan bij de Stichting Opleiding Metaal. En daarna nog in de avonduren een opleiding tot machinebankwerker. Zo ben ik in dit vak gerold.”

Dat Ruud zelf de nodige jaren achter een CNC-machine heeft gestaan, ziet hij als een voordeel. Ruud: “Ik begrijp waar mijn collega’s op de werkvloer mee bezig zijn. Maar ook waar ze tegenaan lopen. Een groot deel van mijn werk bestaat uit het ondersteunen van collega’s in de fabricage als zij problemen ervaren. Het is dan belangrijk om samen te kijken wat er fout is gegaan. En hoe we het de volgende keer beter kunnen doen.”

Smeerolie

Ruud: “Als je hier rondloopt en ziet wat er in onze hallen allemaal gebeurt, dan maakt dat indruk. Al die disciplines die we hier hebben, de ruimte, de orde en netheid. Dan probeer je ook te bedenken wat je eigen rol in dat geheel kan zijn. Ik heb als Senior Quality Control Engineer een tamelijk vrije rol. Mijn missie is onder andere om de efficiency te vergroten en de nauwkeurigheid verder omhoog te brengen. Ik krijg met alle facetten van het bedrijf te maken en probeer als een soort smeerolie tussen alle afdelingen door te ‘kruipen’. Van alle kanten bekijk ik de uitdagingen die er liggen en probeer ze te begrijpen. Met als uiteindelijke doel om ze samen met collega’s aan te pakken en op te lossen.”

Het jaar 2021
2021 stond net als 2020 vooral in het teken van de coronapandemie. In Washington bestormden aanhangers van Trump het Capitool. Het containerschip Ever Given liep vast in het Suez-kanaal met grote gevolgen voor de internationale handel. Misdaadverslaggever Peter R. De Vries werd in Amsterdam neergeschoten en overleed uiteindelijk aan zijn verwondingen. Na 36 jaar werd op het circuit van Zandvoort weer een formule 1-race gereden. Max Verstappen won en werd later dat jaar de allereerste Nederlandse wereldkampioen.

Digitaal meten

Ruud woont in Milsbeek. Dat is 50 minuten enkele reis. Ruud: “Die afstand rijd je alleen twee keer per dag als je met een fijn gevoel naar je werk kunt gaan. Techniek in de meest brede zin vind ik prachtig. Hier bij Unisign maken we hele mooie machines onder fijne omstandigheden en met leuke collega’s. Dat is mijn samenvatting van Unisign. Ik vind het ook mooi dat ik met mijn kennis en ervaring kan bijdragen aan het doorvoeren van verdere verbeteringen.”

Een recent voorbeeld van zo’n verbetering is de toepassing van digitaal meten. Ruud heeft daar meer dan 30 jaar ervaring mee. Die ervaring kwam goed van pas bij het meten van de capto-as die in de CNC-machines de gereedschappen vasthoudt. Ruud: “De vorm van die as kun je alleen meten met een meetmachine met scanner. Je maakt dan eigenlijk een vergelijking van wat je meet met een softwaremodel. Ik heb die kennis overgebracht op mijn collega’s. Nu passen we die meettechniek op onze afdeling ook toe voor het controleren van andere onderdelen.”

1 op 32

In de anderhalf jaar dat hij nu bij Unisign werkt, heeft Ruud gemerkt dat Unisign heel bewust zoveel mogelijk werkzaamheden in huis uitvoert. Ruud: “Dat gebeurt hier voor mijn gevoel meer dan bij andere bedrijven. We willen minder afhankelijk van derden zijn. Innoveren en dingen zelf doen, dat zit in het DNA van Unisign. De honger naar kennis is hier heel erg groot. Datzelfde geldt voor het niveau van nauwkeurigheid dat we nastreven. De lat ligt extreem hoog. Ik vergelijk het wel eens met een zuinige auto die volgens de fabrieksspecificaties 1 op 30 loopt. Bij Unisign doen we er dan toch alles aan om 1 op 32 te kunnen rijden. We zijn ontzettend gedreven om heel nauwkeurig te werken. Dat vind ik prachtig om te zien. Het bepaalt natuurlijk ook de kwaliteit van de Unisign-machines.”

Motor weekend Ruud Beelen

Motoren

In zijn vrije tijd rijdt Ruud graag motor. En als het nodig is sleutelt hij er zelf aan. Ook die passie deelt hij met zijn 5 broers. Elk jaar trekken ze er samen een lang weekend op uit. Ruud: “Dat is avontuurlijk en werkt verbroederend. Unisign vind ik ook best avontuurlijk. We blijven vooruitdenken om allesbehalve standaard CNC-machines te kunnen ontwikkelen. Dat zorgt van tijd tot tijd voor technische uitdagingen, maar brengt ook veel variatie in mijn werk en dat van collega’s. Die afwisseling en uitdaging maken dit werk voor mij zo prettig.”

28 juni 2023