Unisign Machine Tools » John Dielissen

John Dielissen

“Samen leveren we elke keer weer ons visitekaartje af bij een klant.”

Mijn Unisign verhaal: Dit keer John Dielissen, Monteur Eindmontage. Na het vervullen van zijn dienstplicht vond hij in 1989 een baan bij Unisign. In de afgelopen 34 jaar bouwde John over de hele wereld onze CNC-machines op.

Alle mechanische onderdelen van een CNC-machine die al samengesteld zijn of nog samengesteld moeten worden, gaan door de handen van John en zijn collega’s van Eindmontage. “Wij bouwen alles samen tot een complete machine. Als de machine klaar is en door de klant is goedgekeurd, mogen we ‘m weer afbreken. En dan vervolgens op de locatie van de klant weer opbouwen. Vaak is dat in het buitenland.”

Kneepjes van het vak

John volgde de opleidingen LTS Metaal en MTS Werktuigbouwkunde. Na zijn militaire dienst solliciteerde hij op een vacature voor Mechanisch Monteur en werd aangenomen. “Ik ben alleen niet in die functie begonnen”, vertelt hij. “Ik heb eerst een paar maanden de radiaal boormachine bediend, omdat ze daar niemand voor hadden. Van daaruit ben ik doorgestroomd naar de afdeling Mechanische Montage. Drie jaar lang ben ik met een ervaren monteur meegelopen om de kneepjes van het vak te leren. Mijn toenmalige chef zei destijds dat ik over een jaar of 10 wel een goede monteur zou zijn. Achteraf gezien heeft hij er niet ver naast gezeten. Voordat je alles snapt en weet hoe alles werkt, dat heeft gewoon tijd nodig.”

Zoals John vroeger zelf als beginnend monteur op sleeptouw werd genomen door een oudere collega, zo doet hij dat nu zelf ook. Hij brengt zijn kennis graag over op de jongere generatie, maar leert zelf ook nog het nodige van de jeugd. “Zeker als het over elektronica gaat. Maar voor de rest maken ze mij hier niks meer wijs”, lacht hij.

Technisch Lego

John begon in 1989 en is niet meer bij Unisign weggegaan. “Het is een fijne werkomgeving. Ik heb het hier goed naar mijn zin. Ik weet natuurlijk niet hoe het bij andere bedrijven is, omdat ik hier al zolang ben. Maar waar je ook werkt: je moet je werk leuk vinden en goede collega’s om je heen hebben. Wat me bij Unisign aanspreekt is dat je met eigen handen van niets iets maakt. Je bouwt een machine vanaf nul op. Het werk is gewoon gigantisch mooi. Vroeger zette ik van alles met technisch Lego in elkaar. Hier doe ik eigenlijk hetzelfde, alleen dan met meer en grotere onderdelen.”

Buitenlandse avonturen

Zuid-Afrika, Australië, Amerika, Rusland en de meeste landen in Europa. Er zijn weinig plekken waar John nog niet is geweest om voor Unisign een CNC-machine op te bouwen. John: “Je komt op bijzondere plekken en ontmoet nieuwe mensen. En je krijgt ook de waardering van de klant voor het werk dat je doet. Maar je moet het ook niet romantischer voorstellen dan het is. Mensen denken wel eens dat ik heel veel van de wereld zie. Soms heb je inderdaad ruimte om er ergens nog eens een dag op uit te trekken. Zo heb ik de kans gehad om de Grandprix van Australië bij te wonen en een wedstrijd van Barcelona te bezoeken. Maar vaak zie je ook alleen de fabriek en het hotel vanbinnen.”

Improvisatie

Hoewel het opbouwen van CNC-machines in het buitenland goed wordt voorbereid, loopt niet altijd alles zoals van tevoren gedacht. John: “Op locatie kom je nog wel eens voor onverwachte uitdagingen te staan. Dan past de machine bijvoorbeeld niet door de toegang naar de fabriekshal. Of is er een kraan die niet de juiste tonnage heeft om de machine te verplaatsen. Dan moet je improviseren omdat je natuurlijk met een bepaalde planning te maken hebt. Maar uiteindelijk vinden we vanuit Unisign altijd een oplossing.”

Het jaar 1989
Na veertig jaar komt er een einde aan de Koude Oorlog. De Berlijnse Muur valt en daarmee ook communistische regimes in de DDR, Tsjecho-Slowakije, Hongarije, Bulgarije en Roemenië. In Iran wordt een fatwa uitgesproken over het boek De Duivelsverzen van Salman Rushdie. George Bush volgt Ronald Reagan op als 41e president van de Verenigde Staten. In Nederland valt in mei het kabinet-Lubbers II. Na de verkiezingen wordt in november het kabinet Lubbers III gevormd. De legendarische kinderserie De Fabeltjeskrant is in 1989 voor het laatst op tv.

Visitekaartje

John: “Vroeger bouwden we vooral kleinere CNC-machines. Nu zijn het allemaal grote machines. Daarin zijn we gespecialiseerd en hebben we naam mee gemaakt. De bouwmethodes en technieken die we gebruiken zijn natuurlijk door de jaren heen ook anders en beter geworden. En hoewel elke monteur toch zijn eigen manier van werken heeft, is het eindresultaat altijd hetzelfde. De kwaliteit van elke machine die wij maken moet top zijn. Met mijn collega-monteurs lever ik elke keer weer bij een klant ons visitekaartje af.”

Keepen, fluiten en rennen

John heeft lang op het voetbalveld gestaan in zijn thuisdorp Panningen. Om precies te zijn ‘onder de lat’, want hij is altijd keeper geweest. John: “Van mijn 35ste tot mijn 37ste was ik tweede keeper van het eerste elftal dat toen hoofdklasse speelde. Ik heb nog een halfjaar in de basis gestaan. Dat was betaald voetbal met veel ex-profs in ons team. Geweldig om mee te maken.” Nog steeds staat hij bijna wekelijks op het veld, alleen nu als scheidsrechter.

Hardlopen is jaren John’s tweede sportieve vrijetijdsbesteding geweest. John: “Voor wedstrijden trainde ik zelfs tijdens mijn buitenlandreizen. Dan reed ik ’s morgens met mijn collega’s in een busje van het hotel naar de fabriek. En ’s avonds alleen rennend terug.”

23 Augustus 2023