Unisign Machine Tools » Martijn van Knippenberg

Martijn van Knippenberg

“Wij bouwen CNC-machines op Champions League niveau.”

Martijn van Knippenberg, mechanisch monteur Unisign

Bijna 20 jaar later is Montage nog steeds Martijn’s afdeling. Een machine vanaf nul opbouwen is voor hem het mooiste wat er is. “Vanuit de basis een eindproduct neerzetten, daar houd ik van. Bij Unisign bouwen we verschillende soorten CNC-machines. Daardoor is mijn werk ook afwisselend. Het is geen saai productiewerk: elke machine is weer anders.”

In zijn beginjaren was Martijn gekoppeld aan een ervaren collega in een leerling-mentor constructie. “Samen met mijn mentor bouwde ik dan een machine op. Wat je vooral leert van de oude rotten in het vak is de nauwkeurigheid waarmee je een machine moet bouwen. Het luistert allemaal erg nauw. Alle maatvoeringen en haaksheden moeten exact kloppen. Want als de basis van onze CNC-machines al niet nauwkeurig is opgebouwd, hoe wil je dan nauwkeurig kunnen verspanen?”

Nu is Martijn zelf één van de ervaren mannen op de afdeling. Samen met zijn collega’s zorgt hij voor het uitvoeren van de montagewerkzaamheden. Martijn: “Het niveau ligt hoog bij Unisign. Het is hier niet pats boem zomaar iets in elkaar zetten. We bouwen hier CNC-machines op Champions League-niveau. Zo’n Unitwin-machine bijvoorbeeld. Dat is een echte productiemachine waarvan een klant verwacht dat ie 24 uur per dag probleemloos draait. Dan moet je als monteur ervan overtuigd zijn dat alles functioneert en ook blijft functioneren. Onze klanten betalen er veel geld voor. Als onze machine uitvalt in hun productieproces heeft dat grote gevolgen.“

Amerika, Mexico, India, China en heel veel landen in Europa. Martijn is op veel plekken in de wereld geweest om onze CNC-machines op te bouwen. Martijn: “Ik vind dat reizen een leuk aspect van mijn werk. Het blijft bijzonder om een machine die je zelf hebt gebouwd bij een klant af te leveren. Ik vind dat een hele eer om te doen.”

Het bouwen van een complete machine, daar ben je als monteur soms wel een jaar mee bezig vertelt Martijn: “Je moet het dus niet erg vinden om lang aan hetzelfde project te werken. Elke monteur hier bouwt zelfstandig een machine op met hulp van externe partijen. Niet iedereen is even lang in dienst en heeft al alle typen CNC-machines al eens gebouwd. Daar letten we op als we de opdrachten verdelen. Zelf heb ik vrijwel alle Unisign-machines al een keer gemonteerd. De Unitwin is mijn favoriete CNC-machine om te monteren. Die ken ik door en door.”

Naast monteur is Martijn ook Hallenmeister van Hal 6. Een titel die hij ooit kreeg in Duitsland bij ThyssenKrupp. “We hebben daar twee jaar geleden vier Unitwins geleverd. Op een goed moment werd ik daar een soort van vraagbaak voor medewerkers, ook van andere firma’s. ‘Ga maar naar Martijn als je iets niet weet’. Ze noemden me de Hallenmeister. Die titel heb ik meegenomen naar Unisign. Iedereen die vragen heeft of tegen problemen aanloopt, probeer ik te helpen. Verder zie ik erop toe dat onze hal netjes blijft. Daar spreek ik mensen ook op aan.”

Dat project bij ThyssenKrupp in het Duitse Homburg ziet Martijn als één van zijn leukste projecten. Martijn: “Ik heb daar aardig wat weken doorgebracht. Als ik nog een keer moet gaan, heb ik mijn jubileum. Dan ga ik voor de 25e keer. Een ander gedenkwaardig project was de levering van een aantal Unitwin-machines aan een klant in India. Maar dat was om een andere reden gedenkwaardig. Martijn: “In de fabriek was het overdag 55 graden. Als ze me kwijt waren, stond ik voor een ventilator om even bij te komen. Dat was mijn heetste montageklus ooit. Zes liter water drinken op een dag en alleen tussen de middag naar het toilet hoeven. Dat idee.”

Wat Martijn typisch Unisign vindt? “Bijzonder vind ik de rust die in de hallen bij Unisign heerst. Je komt hier niet in een luidruchtige werkplaats terecht waar iedereen staat te hameren en te slijpen. Het is een fijne, rustige werkplek. En het is hier schoon, waar we natuurlijk zelf voor zorgen. Als monteur doe je hier leuk en afwisselend werk. En je verdient er ook nog iets extra’s mee als je af en toe naar het buitenland gaat. Dat is allemaal goed geregeld en daar staan aantrekkelijke vergoedingen tegenover.”

Spreekt het verhaal van Martijn je aan? Hij zoekt nog een aantal collega-monteurs.
Reageer vooral als je een keer met ons wilt kennismaken: afdeling HRM, whatsapp 06-8687 0333.

25 maart 2024